Disclaimer: De informatie op deze site mag niet worden beschouwd als finacieel advies, doe je eigen onderzoek, beheer zelf je geld!
Alles over Bitcoin!



Wat is Bitcoin?
Bitcoin is een digitale munt die je kunt gebruiken om direct geld naar iemand te sturen, zonder dat er een bank tussen zit. Normaal gesproken als je geld overmaakt, gebruikt de bank een systeem om te controleren of jij genoeg saldo hebt en of de ontvanger het geld krijgt. Bij Bitcoin gebeurt dit via een slim computernetwerk, zonder dat er een centrale baas nodig is.
📄 Officiële bron: Bitcoin Whitepaper – Geschreven door Satoshi Nakamoto in 2008.
Waarom werd Bitcoin bedacht?
Bitcoin werd bedacht omdat veel mensen zich zorgen maakten over het bestaande geldsysteem. Centrale banken kunnen geld bijdrukken, waardoor de waarde van geld minder wordt (inflatie). Bovendien hebben banken veel controle over ons geld: ze kunnen transacties blokkeren, kosten rekenen en zelfs beslissen wie wel of geen toegang krijgt tot financiële diensten.
Bitcoin lost deze problemen op door een gedecentraliseerd systeem te gebruiken, waar niemand de baas is en iedereen het transactielogboek kan controleren.
Hoe werkt Bitcoin?
Om Bitcoin te begrijpen, moet je drie belangrijke onderdelen kennen:
1️⃣ Blockchain – het digitale kasboek
2️⃣ Mining – hoe nieuwe Bitcoins worden gemaakt
3️⃣ Wallets – hoe je Bitcoin opslaat en verstuurt
1️⃣ Blockchain – het digitale kasboek
Een blockchain is een soort openbaar logboek waarin alle Bitcoin-transacties worden opgeslagen. Stel je voor dat je een schrift hebt waarin iedereen elke betaling noteert. Maar in plaats van dat één persoon het schrift bewaart, heeft iedereen een kopie ervan. Dit betekent dat niemand vals kan spelen, omdat alle versies met elkaar vergeleken worden.
✔ Iedereen kan transacties zien (maar niet wie erachter zit).
✔ Je kunt niets verwijderen of veranderen zodra iets is opgeslagen.
✔ Geen centrale controle zoals bij banken.
💡 Voorbeeld:
- Jij stuurt 1 Bitcoin naar je vriend.
- Deze transactie wordt gecontroleerd door duizenden computers.
- Als alles klopt, wordt de transactie aan de blockchain toegevoegd en kan niemand hem meer aanpassen.
2️⃣ Mining – hoe nieuwe Bitcoins worden gemaakt
Bitcoins komen niet zomaar uit het niets. Ze worden “gemijnd” door computers die moeilijke wiskundige puzzels oplossen. Dit heet mining en het zorgt ervoor dat het netwerk veilig blijft.
💎 Vergelijking met goud:
- Net zoals goud moet worden gedolven (uit de grond gehaald), moet Bitcoin worden ‘gevonden’ door computers die rekenwerk doen.
- Hoe meer mensen minen, hoe moeilijker de puzzels worden, en hoe veiliger het netwerk.
- Elke keer als een miner een puzzel oplost, krijgt hij een beloning in Bitcoin, elke 4 jaar halveert de beloning, momenteel staat de beloning op 3,125 BTC per toegevoegd blok aan de blockchain. Deze beloning werd gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC tijdens de meest recente halvering in april 2024. De volgende halvering wordt verwacht rond april 2028, waarbij de beloning verder zal dalen van 3,125 BTC naar 1,5625 BTC per blok. Hierdoor wordt het aanbod van nieuwe Bitcoins steeds schaarser, wat bijdraagt aan de waardeontwikkeling van de cryptomunt.
📌 Belangrijk: Er zullen maar 21 miljoen Bitcoins gemaakt worden. Dit betekent dat Bitcoin niet zomaar kan worden bijgedrukt zoals bij euro’s of dollars. Hierdoor zou het zijn waarde beter kunnen behouden dan gewoon geld.
3️⃣ Wallets – hoe je Bitcoin opslaat en verstuurt
Omdat Bitcoin digitaal is, heb je geen fysieke muntjes of briefjes. In plaats daarvan gebruik je een wallet (portemonnee) om je Bitcoins op te slaan en te versturen.
🏦 Vergelijking met een bankrekening:
- Een Bitcoin-wallet heeft een adres (zoals een rekeningnummer).
- Om Bitcoin te ontvangen, geef je je Bitcoin-adres aan iemand.
- Om Bitcoin te versturen, gebruik je een speciale sleutel (private key) om de transactie te ondertekenen.
⚠ Let op! Als je jouw private key kwijtraakt, ben je je Bitcoins voorgoed kwijt!
Waarom is Bitcoin ontstaan?
Volgens de Bitcoin Whitepaper van Satoshi Nakamoto is Bitcoin ontstaan als reactie op de zwakke punten van het traditionele financiële systeem. In de inleiding van de whitepaper staat:
“Commerce on the Internet has come to rely almost exclusively on financial institutions serving as trusted third parties to process electronic payments. While the system works well enough for most transactions, it still suffers from the inherent weaknesses of the trust-based model.”
🔎 Wat betekent dit?
Het probleem met het traditionele banksysteem is dat het gebaseerd is op vertrouwen in derde partijen (banken en betalingsverwerkers). Deze partijen:
- Kunnen transacties blokkeren of vertragen.
- Rekenen hoge kosten voor internationale betalingen.
- Kunnen fouten maken of misbruik maken van hun macht.
- Printen extra geld, wat inflatie veroorzaakt en de waarde van geld verlaagt.
💡 Oplossing volgens Nakamoto:
Bitcoin werd ontworpen als een gedecentraliseerd systeem waar niemand de macht heeft om:
✔️ Betalingen te blokkeren.
✔️ Geld bij te drukken.
✔️ Transacties terug te draaien.
Bitcoin werkt op basis van cryptografie en een openbaar logboek (blockchain), zodat iedereen transacties kan controleren zonder een centrale autoriteit nodig te hebben.
📄 Lees zelf in de officiële whitepaper:
🔗 https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
Conclusie
Bitcoin is een digitaal geldsysteem zonder banken, waarbij transacties worden vastgelegd in een openbaar logboek (de blockchain). Dankzij mining komen er nieuwe Bitcoins in omloop, en door de schaarste (maximaal 21 miljoen) kan het zijn waarde behouden.
Bitcoin wordt steeds populairder, maar er zijn ook risico’s. Voordat je begint, is het belangrijk om te leren hoe wallets en beveiliging werken.
📄 Meer lezen? Bekijk de officiële whitepaper:
🔗 Bitcoin Whitepaper – Satoshi Nakamoto
Financiële wijsheid
- BTC is ontstaan vanuit een tegen reactie op het bestaande geldsysteem!
- Het maximale aantal BTC is vastgesteld.
- BTC voldoet aan de belangrijkste eigenschappen van geld.
- Transacties zijn mogelijk zonder tussenkomst van “derden”.
- Vraag en aanbod bepalen de prijs.
Bedankt voor jouw tijd, het meest kostbare bezit
De informatie op bescherm je geld is de afgelopen jaren door mij verzameld en wordt met liefde gratis gedeeld, omdat ik geloof dat iedereen inzicht in financiële zaken zou moeten hebben. Geld is een belangrijk aspect van het leven en zou wat mij betreft tot de educatie van het basisonderwijs moeten behoren. Of je nu wilt sparen, beleggen of simpelweg meer controle over je geld wilt krijgen, hier vind je de informatie die je helpt om die doelen te bereiken. Heb je vragen, tips of feedback? Neem gerust contact met mij op.
Als je de informatie waardeert, nu of in de toekomst, en je wilt je steun tonen, klik dan op het hartje.